WebXR NL is een platform ter bevordering, verspreiding en ontwikkeling van ‘Immersive’ web-toepassingen, opgezet door een groepje van vier WebXR-enthousiastelingen (waar ik deel van uitmaak). Het is opgezet om mensen samen te brengen die op dit gebied experimenteren, content maken of toepassingen zien, of gewoon nieuwsgierig zijn! We organiseren Meetups waar mensen uit verschillende disciplines elkaar kunnen vinden, zodat ze kunnen laten zien waar ze mee bezig zijn (‘show & tell’) en ervaringen kunnen uitwisselen.
Met ‘immersive’ web-toepassingen, worden toepassingen van Augmented Reality (AR), Mixed Reality(MR) en Virtual Reality(VR) bedoeld, die in de browser, gewoon via een webpagina, te ervaren zijn! De verzamelnaam voor AR/MR/VR is ‘XR’ en de toepassing in de browser wordt ook wel ‘webXR’ genoemd. Er zijn veel enthousiaste mensen aan het pionieren op dit gebied, dat volop in ontwikkeling is!
Mijn avonturen met Augmented Reality zijn indertijd nota bene gestart in de browser! Met behulp van Flash (en FlarToolKit om precies te zijn) bouwde ik toepassingen die op de site van mijn kinderboekenreeks Special Powers – ‘self-coaching for Kids’, te zien waren met een webcam. Met het ‘afschaffen’ van Flash, moest ik mijn heil elders zoeken. Het werden apps, gebouwd in Unity, in combinatie met de Vuforia plugin. De mogelijkheden waren (en zijn nog steeds) eindeloos en ik genoot van alle vrijheden die het bood (o.a. dat ik niet meer beperkt was tot een ‘marker’ met een dikke zwarte rand eromheen), maar het maken van apps ipv een webpagina had ook veel nadelen.
Met apps betreed je een hele andere arena: je moet verschillende apps uitbrengen voor de verschillende soorten telefoons en ‘Operating Systems’. Je moet je apps in de verschillende app-stores zien te krijgen. Daarnaast moet je, na elke wijziging, een update uitbrengen per versie van de app (om over de administratieve, financiële en belastingtechnische rompslomp, nog maar niet te spreken ). Kortom: er komt heel wat bij kijken!! Dan moet je mensen er op wijzen dat er een app bestaat voor jouw toepassing en ze overtuigen dat deze app de moeite van het downloaden waard is. Bovendien heb je maar te hopen dat mensen jouw app op hun telefoon houden, terwijl ze ‘m misschien niet zo vaak gebruiken.
Je begrijpt dat ik heel blij ben met alle inspanningen die leiden tot een terugkeer van Augmented Reality in de browser!! Het downloaden van apps hoeft niet meer, je hoeft niet te weten dat ergens een app voor is. Het kan gewoon geïntegreerd zijn in een website, die gemakkelijk te vinden is met een zoekmachine. Ook kun je mensen m.b.v. een QR code automatisch naar de juiste webpagina brengen waar (in geval van AR na toestemming voor gebruik van de camera) de toepassing draait. Het is meteen beschikbaar! En het hoeft geen permanente plek in te nemen op de telefoon. Op het moment dat iemand de site meerdere malen bezoekt, kun je door gebruik te maken van een ‘progressive web app’ zorgen dat content slechts eenmalig (en alleen bij wijziging nogmaals) gedownload hoeft te worden. Daarmee heb je wel de voordelen van een app, maar niet de nadelen!