InMoov is een project van Gaël Langevin, een Franse beeldhouwer en ontwerper. Hij werkt al 25 jaar voor de grootste merken.
Dit is zijn persoonlijke project, dat in januari 2012 werd opgestart als de eerste Open Source-prothese en heeft geleid tot projecten zoals Bionico, E-Nable en vele anderen. Het groeide uit tot de eerste Open Source 3D-geprinte levensgrote robot.
De robot is repliceerbaar op elke 3D-printer met een 12x12x12cm printgebied. InMoov is ontworpen als een ontwikkelingsplatform voor universiteiten, laboratoria, hobbyisten, maar vooral voor Makers. Op de site vindt je alle instructies om je eigen Inmoov te bouwen. Zelfs als je geen (toegang tot een) 3D printer hebt, kun je starten! In de shop zijn namelijk ook geprinte onderdelen te koop.
InMoov is ook de spil van het door Wevolver geïnitieerde ‘Robots for Good‘ project. Dit project zorgt ervoor dat kinderen vanuit het ziekenhuis de buitenwereld kunnen bezoeken, gebruik makend van Virtual Reality en een InMoov robot op wielen (ontwikkeld door Boris Landoni), die ze vanuit hun ziekenhuisbed kunnen besturen.
In Nederland zijn er een aantal actieve InMoov bouwers. We hebben een eigen WhatsApp groep om ervaringen en tips uit te wisselen en elkaar te treffen op maker-fairs, waar InMoov ‘acte de presence’ geeft. Sommige bouwers hebben ook al bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de robot.
Het leuke van dit project is dat er verschillende vaardigheden aan te pas komen, die ook kunnen worden verdeeld over mensen met verschillende expertises. Het 3D printen en nabewerken van de onderdelen, het installeren van de electronica, sensoren, servo’s, camera’s etc., de mechanica en het programmeren van de interactie via my robotlab. Ik ben gestart met een hand en onderarm. Deze gebruik ik ook voor een aantal van mijn andere experimenten.